Kirjoittaja, rajaa tekstisi – itsesi takia

Nyt unohda lukija ja ajattele itseäsi. Tekstin rajaaminen on parasta, mitä voit oman työsi helpottamiseksi tehdä.

Rajaa. Rajaa. Rajaa. Sitä me kirjoittamisen ohjaaja hoemme. Usein perusteena on lukija, hänen kiireensä ja hänen tarpeensa. Ja kyllä, lukija on tärkeä. Mutta nyt puhutaankin kirjoittajasta.

Rohkealla rajaamisella on valtava merkitys kirjoittajalle itselleen, sinulle joka kirjoitat.

Rajaaminen – mahdollisimman varhaisessa vaiheessa – helpottaa elämääsi monella tavalla, ja tässä niistä muutama.

Yksi aihe riittää, muut säästyvät

Rajaaminen alkaa aiheesta. Yhteen tekstiin valitaan vain yksi aihe, muissa teksteissä käsitellään muita aiheita.

Mitä aikaisemmin rajauksen tekee, sitä helpommalla pääsee. Hyväkään rajaus tuskin auttaa kirjoittamaan tekstiä ensimmäisellä kerralla valmiiksi, mutta se pelastaa paljolta pähkäilemiseltä ja karsimiselta siinä vaiheessa, kun luonnoksesta alkaa muokata julkaisukelpoista versiota.

Monesti asiatuntijatekstin kirjoittaminen vaatii myös tiedonhakua. Sekin helpottuu, kun tiedät tekstisi raamin. Valitset asiasanat ja hakutermit täsmällisesti, jolloin luet ja keräät vain oman tekstisi kannalta käyttökelpoista materiaalia.

Aiheen tiukasta rajaamisesta on sekin merkittävä hyöty, että et tule tuhlanneeksi aiheita. Pane karsimasi ”ylijäämäaiheet” talteen. Jos kirjoitat säännöllisesti, huonona ideointipäivän kiität itseäsi siitä, että voit poimia valmiin aiheen varastosta.

Rakenne kannattelee ideaa ja tavoitetta

Aiheen lisäksi kirjoittajan pitää selvittää itselleen oman tekstinsä pääväite tai -kysymys ja tavoite. Siinäkin kysymys on rajaamisesta: tämän haluan sanoa ja näin haluan tekstin vaikuttavan.

On ymmärrettävää, että asiantuntijalla on paljon tietoa, osaamista ja näkökulmia asiaansa. Mielenkiintoista ja tärkeää sanottavaa on paljon. Ja niin on erilaisia lukijoitakin.

Suunnitelma auttaa kirjoittajaa pitämään itsensä ja tekstinsä ruodussa. Esimerkiksi blogiteksti on keskimäärin 2 000–4 000 merkin mittainen. Se tarkoittaa, että on keskityttävä oleellisimpaan ja paljon asioita pitää jättää pois.

Kun katse on tarkennettu tärkeimpään, tekstin jokainen lause ja kappale on helppo kirjoittaa tukemaan valittua pääajatusta ja näkökulmaa. Kirjoitustyön edetessä tekstiä voi koko ajan ohjata oikeaan suuntaan ja haluttuun tavoitteeseen.

Tekstin rakenteesta tulee luja ja johdonmukainen. Olennaiset asiat nousevat esiin, etkä sorru jaarittelemaan, eksy yksityiskohtiin tai ala rönsyillä. Lopputulos on yhtenäinen ja selkeä.

Aika riittää ja valmista tulee

Varsinkin työelämässä aika tuntuu aina olevan kortilla. Toisaalta, jos aikaa on, tekstin kanssa tulee säädettyä yleensä aivan liian pitkään.

Kiireessä on erityisen tärkeää päästä heti kirjoitustyön alusta käsiksi siihen, mikä on oman tavoitteen kannalta keskeistä. Muuten lopputulos voi jäädä keskeneräiseksi, joko sisällöltään tai rakenteeltaan. Hyvin suunniteltu taas on puoliksi kirjoitettu, ja uhraamalla aikaa ajattelulle ennen naputtelua ehdit käsitellä asian riittävällä tarkkuudella ja esittää sen selkeästi.

Ajattomuus ruokkii myös rajattomuutta ja suunnittelemattomuutta. Tekstiä voi parannella loputtomasti, mutta valmistakin pitäisi tulla. Taas: rajaaminen auttaa. Pienempi kokonaisuus on aina hallittavampi. Ja kun tiedät mitä tekstiltäsi haluat, sille on helpompi laittaa piste siinä vaiheessa, kun oleellisin on sanottu.

Asiantuntijuus pääsee esiin

Yhdenkään tekstin perimmäisenä tavoitteena ei pitäisi olla kirjoittajan oman osaamisen ja oppineisuuden osoittaminen. On kuitenkin ihan oikein, että kirjoittaja haluaa esiintyä lukijan silmissä edukseen ja asiantuntijana.

Varmin ja nopein tapa osoittaa omaa asiantuntijuuttaan on keskittyä pienemmälle alueelle mutta sukeltaa siihen syvemmälle.

Googlen avulla kuka vain pystyy laatimaan ohuen tai luettelomaisen yleisesityksen aiheesta kuin aiheesta, mutta asiantuntija pystyy parempaan. Asiantuntijan teksti on sisällöltään tarkempaa, perusteellisempaa ja rikkaampaa. Ja sellaisen tekstin kyllä tunnistaa.

 

 

 

 

 

 

 

Teksti. Ja kuinka se tehdään.

Marikoo Kotisivuratkaisut

Kati Vastamäki

icon-puhelin 0400 164 132               icon-sposti kati@kativastamaki.fi