Mennään asiaan

Kiusallinen hiljaisuus? – 4 hyvää syytä opetella sietämään hiljaisuutta

Silmänräpäys kestää 100–150 millisekuntia. Se on myös suunnilleen se aika, jonka kestämme hiljaisuutta ihan tavallisessa keskustelussa.

Tiedät tunteen, kun keskustelu katkeaa tai keskustelukumppanin vastaus kysymykseesi viipyy. Vaivaannut ja hämmennyt.

Niinhän meille käy.

Taukojen takia vaivaantuvat nopeimmin länsimaalaiset. Näin kertovat tutkimukset, joita on tehty amerikkalaisten, englantilaisten, hollantilaisten ja saksalaisten keskusteluista. Paremmin hiljaisuutta kestävät aasialaiset – ja me pohjoismaalaiset.

Kovin suuria erot eivät kuitenkaan ole. Meihinkin iskee varsin nopeasti epävarmuus ja tarve täyttää hiljaisuus omalla äänellämme, vähintään epämääräisellä hyminällä tai muminalla.

Tulee helposti tunne, että keskustelu on epäonnistumassa, jos se ei solju tauotta. Ihan kuin jatkuva pulina tekisi kohtaamisesta jotenkin paremman. Mutta eihän se niin mene.

Hiljaisuudella on merkitystä. Sitä ei pidä pelätä, vaan antaa sen tehdä hyvät tehtävänsä. Niitä tehtäviä on paljon.

1. Hiljaisuus on merkki kuuntelemisesta

Hiljaa oleva ihminen kuuntelee ja haluaa kuulla. Ja jos jokin, niin se tuntuu hyvältä. Että joku keskittyy juuri sinuun ja sanottavaasi. Että se joku ei mieti seuraavaa repliikkiään tai odota ensimmäistä tilaisuutta napata puheenvuoro itselleen.

Kuunteleminen on enemmän kuin kohteliasta. Se kertoo, että kuuntelija ottaa toisen osapuolen vakavasti. Se on epäitsekäs ja toista arvostava teko.

2. Hiljaisuus on merkki ajattelemisesta

Joskus on ihan ok puhua vain pitääkseen keskustelua yllä. Smalltalk, yhteyden ylläpitämisjuttelu tai muu kevyt rupattelu voi olla nopeaa sanailua, jossa sisältöön ei tarvitse täysillä keskittyä.

Mutta kun puhutaan tärkeistä asioista ja syvällisesti, on prosessoitava kuultua, järjestettävä omia ajatuksia ja muotoiltava vastaus. Tällainen tiedon käsittely vie aikansa ja vaatii keskittymistä. Ja keskittyminen onnistuu parhaiten, kun muu puhe taukoaa.

3. Hiljaisuus antaa aikaa ja tilaa kertoa vaikeistakin asioista

Ihmisellä on enemmän sanottavaa, jos hän saa aikaa ja tilaa. Hiljaisuus kannustaa kertomaan tarkemmin ja mielenkiintoisemmin.

Jos ei kestä hiljaisuutta, keskustelu voi jäädä yhdentekevien standardirepliikkien tasolle. Tai tyrehtyä kokonaan.

Minä: Millainen työpaikka se on?

Hän: Ihan kiva… [hiljaisuus] …tai no, se oli aluksi. Nyt en oikeastaan viihdy siellä niin hyvin, koska…

Hiljaisuus auttaa puhujaa myös silloin, jos hänen on vaikeaa kertoa jostakin asiasta tai vaikeaa pukea ajatuksensa sanoiksi.

4. Hiljaisuus luo rauhallisemman ilmapiirin

Keskusteleminen on aina vähän väsyttävää. Kuunteleminen ja reagoiminen, toisen ilmeiden ja eleiden seuraaminen ja tulkitseminen, ajatteleminen ja ajatusten muotoileminen. Ne kaikki vievät energiaa.

Hiljaisuus helpottaa tässäkin. Lyhyet tauot antavat mahdollisuuden vetää henkeä. Tunnelma rauhoittuu ja mieli tyyntyy. Olo on rennompi ja keskustelu vähemmän uuvuttavaa.

Erityisen hyvä ilmapiiri keskusteluun syntyy, jos osapuolet voivat jakaa hiljaisuuden. Toisiinsa luottavat ihmiset voivat olla myös hiljaa yhdessä.

Kati 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Blogini teemat

Lue myös nämä!

Tiedätkö katseen voimasta?

Otsikon kysymys on lainaus Anna Erikssonin laulusta. Siinä hän aavistelee rakkautta, mutta katseiden kohtaamisessa ventovieraidenkin