Milloin ensivaikutelma syntyy?

Ensivaikutelma tehdään 7–90 sekunnissa ihmisten kohtaamisesta. Vastaus riippuu vähän siitä, keneltä kysyy. Mutta mitä jos ensivaikutelma onkin syntynyt jo aiemmin?

Usein se nimittäin on. Se on syntynyt oman päämme sisällä, omissa ajatuksissamme. Sen taustalla voivat olla valokuva, omat kokemukset, toisten kertomukset, vanhempien tai kaverien asenne. Tähän tapaan:

”Profiilikuvan perusteella aika hiirulainen.”

”Työntekijät menevät aina yli siitä, mistä aita on matalin.”

”Edellinen pomo/opettaja oli inhottava, varmasti on uusikin.”

”Kyllä sen vaatteista näkee, jos ei rahaa ole.”

”Anoppi tykkää hänestä. Siitä tiedän, että minä en.”

Tuon tapaisia hölmöyksiä, muka kokemuksen tuomia viisauksia tai elämän opettamia faktoja, elättelemme mielessämme pätevinä totuuksina. Ne edellä marssimme uusiin kohtaamisiin. Ja ne mielessämme tulkitsemme toisen käyttäytymistä. Etsimme sitä, mikä vahvistaa ennakkokäsityksiämme ja huomaamme sen, mitä haluamme huomata. Emme näe miten toinen käyttäytyy tai kuule mitä hän sanoo, vaan tulkitsemme ne omalla, ennalta määrätyllä tavallamme.

Niin kuin näkyy, puhun vain kielteisistä mielikuvista. Siihen on syy, jonka myönnän olevan vahvaa mutua: Tuntuu, että negatiiviset ennakkoasenteet ovat kokonaisvaltaisempia kuin positiiviset. Vai kuinka usein leimaamme yhden (omasta mielestämme) positiivisen piirteen perusteella jonkun tyypin täydeksi kympiksi? Väitän että harvoin. Sen sijaan olen kuullut itseni sanovan ääneen muun muassa, että koska X pitää koirista, hän ei voi olla täysin mahdoton. 

Sen sijaan yksi huono ominaisuus ihmisessä voi hyvinkin riittää siihen, että mielemme suosittaa meitä suoraa päätä välttämään tai vastustamaan häntä kaikin tavoin.

Uudet asetukset asenneautomaattiin

Omia vinksahtaneita asenteitaan ei arjen pyörteissä ole välttämättä ollenkaan helppo tunnistaa, niin automaattisia ne ovat.

Hetken pysähtymisellä niitä voi herätä huomaamaan jo useita. Sen sijaan toisten asenneongelmat sen sijaan ovat helppoja huomata. Ja muutama hyvä neuvokin niiden korjaamiseksi irtoaisi saman tien.

Olen joskus miettinyt kuinka paljon ihmiset ovat kielteisten ennakkoluulojen takia pilanneet tai menettäneet hyviä ihmissuhteita, työtilaisuuksia, kauppoja, rekrytointeja tai vain satunnaisia, lämpimiä kohtaamisia ja pieniä merkityksellisiä hetkiä? Siis ne toiset.

Huokaus. Omasta kokemuksestani tiedän, että silloinkin, kun omat ennakkoluulonsa tunnistaa, niistä luopuminen voi olla tosi vaikeaa.

Ehkä joskus, kun satun taas oikein rohkealle tuulelle, mietin niitä hukattuja tilaisuuksia myös omalta kohdaltani. Olisihan reilua, että kohtaamani ihmiset saavat antaa ensivaikutelman itsestään ihan itse.

 

Teksti. Ja kuinka se tehdään.

Marikoo Kotisivuratkaisut

Kati Vastamäki

icon-puhelin 0400 164 132               icon-sposti kati@kativastamaki.fi