Mennään asiaan

Small talk ei ole turhaa puhetta

Tiedäthän ne tyypit, jotka tuosta vaan tutustuvat uusiin ihmisiin junassa, juhlissa, seminaarissa, harrastusryhmässä, missä vain? Jos sinä et kuulu heihin, lue tämä.

Ujostuttaa ja pelottaa, kun pitäisi alkaa puhua tuntemattomalle. Mieluummin sitä kaivaisi puhelimen käteensä ja suuntaisi huomionsa siihen. Tai katoaisi vessaan, kunnes tauko on ohi ja seminaari jatkuu. Verkostoitumistilaisuus? Ihan mahdotonta!

Toisaalta tuntuu ikävältä jäädä yksin seinän vierustalle, kun ympärillä on paljon ihmisiä ja puheensorinaa. Ihmisiin olisi mielenkiintoista tutustua. Sitä paitsi verkostoituminen on hyödyllistä. Mutta miten siinä pääsee alkuun?

Small talk on tärkeä taito

Small talkilla on vähän huono maine. Monen mielessä se on jokseenkin joutavaa ja kiusallista tyhjänpuhumista. Jaarittelua. Siis suomalaiselle tosi epäsopivaa.

Ihan ensimmäiseksi kannattaakin ajatella koko asia uusiksi: small talk on tärkeää!

Se on yhteyden luomista ja tutustumisjuttelua. Se on monen syvällisemmän keskustelun alkulämmittelyä. Tai ystävyyden. Tai yhteistyön. Tai asiakassuhteen. Se on yleensäkin yhteisyyden ja yhteyden luomista.

Toisaalta se on myös monen syvällisen keskustelun sujuva ja pehmeä lopetus.

Sitä paitsi suurin osa meistä taitaa small talkin ihan sujuvasti ystävien tai perheenjäsenten kanssa. Harvoin puhelinkeskustelussakaan mennään suoraan asiaan, vaan ensin jutellaan niitä näitä. Eikä puolisolle aleta selostaa työpäivän kulkua saman tien, kun vedetään kotiovi perässä kiinni.

Miten saada juttu kulkemaan?

Joskus tutustuminen tyssää siihen, että ihmiset ympärillä vaikuttavat niin paljon fiksummilta kuin itse on. Mitä kiinnostavaa minä muka voisin heille sanoa?

Älä huoli. Small talkin ei edes työtilaisuuksissa tarvitse olla asiakeskeistä. Pätevimmätkin asiantuntijat aloittavat tapaamiset jokapäiväisillä aiheilla ja kevyellä jutustelulla. Ensin puhutaan ilmoista, liikenteestä, ruuasta, alkavista talvilomista… Kun hyvänpäivän jutustelu on käyty, tunnelma on rennompi ja voidaan mennä asiaan.

Ensin ikään kuin kohdataan ihmisinä, vasta sitten asetutaan työrooliin.

Ei small talkilla tarvitse loistaa. Sen ei tarvitse olla edes nokkelaa. Ystävällinen sen sijaan kannattaa olla. Siihenkin on olemassa helppo niksi. Olet ystävällinen, kun puhut ikään kuin ystävälle. Silloin olemukseesi ja ääneesi tulee lämmin sävy kuin itsestään. Ajatus ystävälle puhumisesta voi vähentää myös turhaa epävarmuutta.

Jo aloituksella voi vaikuttaa siihen, kuinka vaivattomasti rupattelu jatkuu. Alku voi olla nihkeää tai keskustelu jäädä lähtökuoppiinsa, jos jutut ovat liian yleisiä tai kysymyksiin voi vastata kyllä tai ei.

Kysy siis avoimia kysymyksiä, joihin pitää ja voi vastata pidemmin kuin yhdellä tai kahdella sanalla. On paljon mahdollista, että sinua vastapäätä on ihminen, jota jutustelun käynnistäminen jännittää yhtä lailla, joten avointen kysymysten esittäminen helpottaa teitä kumpaakin. Ota myös itse kantaa niihin asioihin, joista kysyt, jotta keskustelu ei ala muistuttaa kuulustelua.

Jutunjuurta saa, kun kuuntelee. Mitä toinen sanoi sellaista, mistä juttelua voi jatkaa. Jatka aiheesta. Tartu vaikka yksityiskohtaan. Jos samaan aiheeseen ei kerta kaikkiaan ole sanottavaa, ohjaa juttu vähän asian viereen tai seuraa mielleyhtymiä, joita saat. ”Tuosta minulla ei oikeastaan ole kokemusta, mutta viime viikolla näin…” Tai kysy lisää siitä, mistä toinen puhui.

Kohtaaminen ansaitsee kunnon lopetuksen

Kun jutunjuuri loppuu tai tauolta pitää palata seminaarisaliin, on tylsää ja epäkohteliasta jättää juttukumppani kuin nalli kalliolle ja haihtua paikalta mitään sanomatta. Small talkia siis tarvitaan taas.

Kun siis haluat lopettaa keskustelun ja poistua kesken tilanteen, pyydä ensin anteeksi ja kerro, että nyt on mentävä. Juna lähtee. Pitää käydä puuteroimassa. Haen vielä vähän lisää kahvia. Sen jälkeen vielä muutama sana kiitokseksi ja ajatukset tulevaan, kuten alla.

Jos keskustelu päättyy, kun aika loppuu, riittää kun kiittää seurasta tai kivasta juttutuokiosta. Oli kiva tavata. Antoisaa iltapäivää. Hyvää jatkoa. Ehkä nähdään vielä.

Ja jos tarkoitus on tavata uudelleen: Jatketaanko tästä kahvilla ensi viikolla? Vaihdetaanko puhelinnumeroita? Tässä on käyntikorttini, ota yhteyttä, kun sinulla on sopiva hetki.

Kun exit on mietitty etukäteen, tilanne hoituu tyylikkäästi ja kummallekin keskustelijalle jää hyvä mieli.

Kati 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Blogini teemat

Lue myös nämä!